Rasad 2018

Iako sezona semenki još traje, ovih dana se počinje sa sejanjem za rasad. Kao i prethodhodnih godina, neke sorte rasada ću sejati "na slepo", unapred (ove sorte koje se nalaze ispod ovog teksta) i od njih možete naučivati po minimum 5 strukova, a neke sorte ćete moći da naručite mimo tog spiska. Ono što  je ostalo potpuno isto kao i prethodnih sezona je cena rasada, nije promenjena - rasadi paradajza, slatkih paprika i Cayenne ljute paprike su po 60 dinara, krastavci i tikvice su po 100 dinara a ne znam hoće li ove godine biti bosiljka i ekstra ljutih paprika u vidu saksijskog bilja, objaviću kasnije. Za sve što nije navedeno, a zanima Vas - nazovite ili se javite mailom.

 

Glavna promena se odnosi na rasade "po želji" tj one koji nisu obuhvaćeni ovim glavnim sejanjem. Možete naručiti rasad bilo koje od sorti koje su bile nudjene i u obliku semena, ali je minimum 10 komada po sorti. Cena ovih rasada je ista kao i ostalih, 60 dinara komad. NEĆE biti rasada ekstra ljutih paprika (osim navedenog Cayenne). Verovato će biti Black Pearl, Royal black, Carolina, Moruga, Jolokia,.. i još par drugih u vidiu saksijskih biljaka, ali kao rasada, ne. Preporučujem da kupite seme ekstra ljutih, dok ih još ima.

 

Za one koji ne znaju, rasad podižem po svim principima organske proizvodnje, uz upotrebu pripravka od koprive, Slavola, zeolita i vode. Za supstrat koristim Klasman 1 i 2. Oni koji budu preuzimali rasad lično, dobiće ga u plastičnim saksijama 6x6 ili 7x7 cm, sa oznakama na svakoj saksiji. Oni kojima budem slao kurirskom službom, rasad će dobijati u cilindrima od papira, grupisan po sortama i sa oznakama na papiruku koja sorta je unutra. Predvidjeno vreme isporuke rasada je poslednja nedelja aprila pa na dalje (prošle godine su neki kupci preuzimali svoj rasad posle 20 maja, sve je moguće, niko ne može da garantuje u kom će kraju zemlje biti kakvo proleće). Rasad se preuzima lično ili šaljem postexpressom. Plaćate kad i kako Vam odgovara, najčešće se kupci odluče za plaćanje kuriru, pouzećem. Ukoliko živite van Srbije, mogu da rasad pošaljem u svaki željeni deo Srbije a za preko granice, morate se sami snaći. Plaćate PayPalom. Cena rasada paradajza i paprike je 60 din komad (minimum je 5 komada po sorti). Cena rasada krastavaca i tikvica je 100 dinara komad.

 

Kao i kad su u pitanju semena, narudžbine primam samo na email svetionicar@gmail.com. Društvene mreže (Facebook i Twitter) i mobilni 063/8097252 su samo za dogovore i kraće informacije.

 

Elem, za "veliko" sejanje, za 2018 sam odabrao ove sorte:

 

Cherry

 

Normal (jabučarski tipovi)

 

Sorte velikih plodova

 

Sorte koje sazru nešto ranije i malo "neobičnih"

 

Krastavci, tikvice, slatke i ljute paprike


Podeli

podeli

Svaki osmeh se računa a svaka lepa reč je zlata vredna. Javite i podelite sa drugima :)


O meni

about me

Rođen uz reku koja nije ni do kolena, proveo dobar deo života uz dve najveće reke, a onda preselio uz Tamiš  da gajim baštu na plaži jednog nestalog mora, u nadi da ću naći neku lepu školjku među strukovima paradajza. Ceo život tražio veliku vodu a završio kraj kanala na kraju bašte. Tamo gde šetaju najlepše sirene. Zelenooke  ;)


Za svaku priču i svaki dogovor:

Uredno odgovaram na sva pitanja i sugestije, narudžbine, pregovore, dogovore,... nemojte se libiti i da kažete ako Vam se nešto ne dopada, od pohvala niko nije napredovao ;).

Lako me je naći, adresa je Kajmakčalanska 12, 26000 Pančevo: