NEŠTO DRUGO 2020.

 

Prvi put posle dugo vremena u ponudi imam mlade biljke koje uglavnom nisu za baštu i spadaju više u egzotične i ukrasne (mada su, osim Corymbie/Eukaliptusa sve jestive, i još kako! :) ). Par vrlo ljutih sorti paprika, ujedno i neke vrlo dekorativne, šatiranih listova, kao da su stigle sa planete Pandore iz filma Avatar ili neobičnih boja plodova, od žžuto/zelenih, preko čokoladno braon pa do skoro crnih. IMam i neku papriku Vulcao iz Urugvaja al ne mogu da nadjem ni jednu od slika koje sam pravio prošle godine :(

O plodovima Mišje lubenice da ne pričam, slika dovoljno govori :)

Više slika i opise ponuđeih paprika možete naći na ovom sajtu (i po netu), kao i opis Mišje lubenice. Zato, samo da napišem par rečenica o Corymbia citriodora, koju takože zovu i Lemon gum i Eucalyptus lemon.

 

Po izgledu je vrlo slična eukaliptusu i kod svoje kuće, u Australiji, naraste drvo do 30 m visine. Ne podnosi našu zimu i ne može da preživi napolju. Srećom, može da se orezuje i da se formira grm, visine 70–150 cm (zavisi od toga koliko mesta imate i koja vam visina odgovara) i da se kao takav zimi drži u kući. Posebna sreća je i to što raste vrlo sporo, pa za godinu dana ne prebaci 30 cm. Preko zime može i u negrejanu prostoriju, ali ne sme da bude na minusu. Zamislite hibiskus preko zime na nekom hodniku, ova biljka moe da prezimi isto tako.Ali zato miriše neverovatno, sveže, sa crtom limuna koja je ponekad jaka kao kod mohito nane (zamislite najjače bombone za osvežavanje sa ukusum i mirisom eukaliptusa, to je to). Mirišu mu listovi i to na najmanji dodir. Ako list protrljate izmedju prstiju, ceo dan će vam ruka mirisati na eukaliptus.

 

BILJKE su veličine 5–10 cm! Ovo nije rasad i uglavnom se kupuju po par komada, tako da su dok su ove veličine zgodne za dobro pakovanje i transport. Naravno, najbolje je doći lično po njih, ali to neće moći svi kupci.

 

SLANJE: ne mogu da zapakujem saksije tako da biljka ostane neoštećena, zato šaljem SAMO billjke u malim cilindrima. Oni koji dolaze lično po biljke, dobijaju ih u saksijama.

 

CENE: sve paprike su 300 din jedna biljka, Mišja lubenica i Eukaliptus su 400 din. Lako se pamti :)

 

Kao i kad su u pitanju semena, narudžbine primam samo na email svetionicar@gmail.com. Društvene mreže (Facebook i Twitter) i mobilni 063/8097252 su samo za dogovore i kraće informacije i molim Vas, nemojte na taj način slati svoje narudžbine. Ako Vam ne odogovorim na email u raoku od par sati nakon slanja, nazovite me i recite da ste mail poslali, da proverim da nije slupajno otišao u spam. Svaku narudžbinu ću potvrditi ili Vam javiti da je nešto od traženog rasprodato.

 


Podeli

podeli

Svaki osmeh se računa a svaka lepa rečje zlata vredna. Javite i podelite sa drugima :)


O eni

about me

Rođen uz reku koja nije ni do kolena, proveo dobar deo života uz dve najveće reke, a onda preselio uz Tamiš  da gajim baštu na plaži jednog nestalog mora, u nadi da ću naći neku lepu školjku među strukovima paradajza. Ceo život tražio veliku vodu a završio kraj kanala na kraju bašte. Tamo gde šetaju najlepše sirene. Zelenooke  ;)


Za svaku priču i svaki dogovor:

Uredno odgovaram na sva pitanja i sugestije, narudžbine, pregovore, dogovore,... nemojte se libiti i da kažete ako Vam se nešto ne dopada, od pohvala niko nije napredovao ;).

Lako me je naći, adresa je Kajmakčalanska 12, 26000 Pančevo: