Paprika (MNOGO, ALI BAŠ, BAŠ MNOGO ljute)

"noge u vodi - glava na suncu", najbolji savet u vezi gajenje paprike.
"sadite slatke i ljute paprike na velikom rastojanju i ako je ikako moguće, izmedju njih posadite bilo šta što će sprečiti preletanje polena s jednih na druge. Paprike su vrlo sklone tome da se opraše drugom sortom paprike pa se može desiti da osim čudnog oblika dobijete i neželjene promene ukusa, najčešće iz slatkog u ljuto", drugi najbolji savet u vezi gajenja paprike.


Mada su najstariji fizički dokazi o paprici nađeni u nekim ćupovima u Ekvadoru, smatra se da je "koren" paprike u Boliviji. Prema različ
itim podacima, paprika se uzgaja od pre 6000-7500 godina i verovatno je jedna od prvih poljoprivrednih kulutura koje su se samooprašivale na teritoriji Centralne i Južne Amerike.

Ime chilli je ime ove biljke na jeziku naroda Azteka, Nahuatl. Posebnu ulogu u "otkrivanju" paprike je imao Diego Alvarez Chanca, lekar na Kolumbovom drugom putovanju koji je 1493. u Å paniju doneo prvu chilli papriku i opisao njeno medicinsko dejstvo 1494. Kolumbo joj je dao ime Pepper (biber, na španskom pimento) jer je po ukusu  donekle podsećala na ljuti crni i beli biber za koji se u Evropi već znalo. U početku, aristokratija i pojedini manastiri su papriku gajili samo kao ukras, ali su vremenom počeli da s njom eksperimentišu i u kuhinji. Bila  prihvaćena kao zamena za biber koji je u to vreme bio tako skup da je u pojedinim zemljama služio kao platežno sredstvo.
Za njeno širenje u Aziju, zaslužni su portugalski trgovci (region Goan u Indiji, portugalska kolonija). Iz Azije se paprika vraća prema Evropi i nalazi svoje najplodnije mesto u Mađarskoj.
Strogo botanički gledano, paprika je voće, plod nastaje od oplođenog cveta, višegodišnja biljka,"¦ ali s obzirom na to da kao ni krastavac, paradajz, tikvice,"¦ nema puno šećera, nije previše kisela i uglavnom se tretira kao jednogodišnja biljka "“ smatra se povrćem.o:p>
Ljutina paprike dolazi od 4 vrste kapsicina, alkaloida kog najviše ima u "žilicama" paprike. Različiti odnosi ova 4 alkaloida stvaraju različite stepene ljutine i ukuse kod različitih sorti paprike. Protiv ljutine se ne konzumira voda, već mleko! Ljutina paprike može izazvati jake opekotine, zato se sve što je ljuće od habanera bere u rukavicama.

Skovilova skala

1912. Vilbur Skovil, farmaceut koji je radio za firmu koja je sada ogranak velikog Pfizera je osmislio jednostavan i pre svega, jeftin test ljutine neke paprike. On se zasniva na tome koliko je delova zašećerene vode potrebno dodati da bi se potpuno neutralisao osećaj ljutine neke paprike. Međutim, nije bio potpuno precizan, jer je ljuto/ne ljuto određivala osoba koja je pre ili kasnije ili otupavela od ljutine ili proplakala.

Danas se izvodi mnogo skuplji ali i mnogo tačniji test. Paprika se melje, iz nje se ekstrahuje kapsicin i odredjuje njegova koncentracija. Iako se meri u zvaničnim ASTA jedinicama, iz poštovanja i iz navike, ove jedinice se konvertuju u Scoville.

Međutim, neki rezultati ponekad budu prezentovani u ASTA jedinicama, bez konverzije, pa ostanu pogrešno protumačeni. Zbog toga dolazi do različitih vrednosti za istu papriku merenu na različitim mestima.

BBhut Jolokia je dugo bila najljuća paprika na svetu (1000000-1600000 Scovvilla) zatimod  12.03.2012. paprika Trinidad Moruga Scorpion sa ljutinom od preko 2 miliona Scovilla, da bi trenutno najljuća bila Carolina reaper sa 2 200 000 Scovilla!


Podeli

podeli

Svaki osmeh se računa a svaka lepa rečje zlata vredna. Javite i podelite sa drugima :)


O meni

about me

Rođen uz reku koja nije ni do kolena, proveo dobar deo života uz dve najveće reke, a onda preselio uz Tamiš  da gajim baštu na plaži jednog nestalog mora, u nadi da ću naći neku lepu školjku meÄ‘u strukovima paradajza. Ceo život tražio veliku vodu a završio kraj kanala na kraju bašte. Tamo gde šetaju najlepše sirene. Zelenooke  ;)


Za svaku priču i svaki dogovor:

Uredno odgovaram na sva pitanja i sugestije, narudžbine, pregovore, dogovore,... nemojte se libiti i da kažete ako Vam se nešto ne dopada, od pohvala niko nije napredovao ;).

Lako me je naći, adresa je Kajmakčalanska 12, 26000 Pančevo: