"noge u vodi - glava na suncu",
najbolji savet u vezi gajenje paprike.
"sadite slatke
i ljute paprike na velikom rastojanju i ako je ikako
moguće, izmedju njih posadite bilo šta što će
sprečiti preletanje polena s jednih na druge.
Paprike su vrlo sklone tome da se opraše drugom
sortom paprike pa se može desiti da osim čudnog
oblika dobijete i neželjene promene ukusa,
najčešće iz slatkog u ljuto", drugi
najbolji savet u vezi gajenja paprike.
Mada su najstariji fizički dokazi o paprici
nađeni u nekim ćupovima u Ekvadoru,
smatra se da je "koren" paprike u
Boliviji. Prema različitim
podacima, paprika se uzgaja od pre 6000-7500 godina
i verovatno je jedna od prvih poljoprivrednih
kulutura koje su se samooprašivale na teritoriji
Centralne i Južne Amerike.
Ime chilli je ime ove
biljke na jeziku naroda Azteka, Nahuatl.
Posebnu ulogu u "otkrivanju" paprike je imao
Diego Alvarez Chanca, lekar na Kolumbovom
drugom putovanju koji je 1493. u Å paniju doneo prvu
chilli papriku i opisao njeno medicinsko dejstvo
1494. Kolumbo joj je dao ime Pepper (biber, na
španskom pimento) jer je po ukusu
donekle podsećala
na ljuti crni i beli biber za koji se u Evropi već
znalo. U početku, aristokratija i pojedini
manastiri su papriku gajili samo kao ukras, ali su
vremenom počeli da s njom eksperimentišu i u
kuhinji.
Bila
prihvaćena
kao zamena za biber koji je u to vreme bio tako skup
da je u pojedinim zemljama služio kao platežno
sredstvo.
Za njeno širenje u Aziju, zaslužni su portugalski
trgovci (region Goan u Indiji, portugalska
kolonija). Iz Azije se paprika vraća prema
Evropi i nalazi svoje najplodnije mesto u
Mađarskoj.
Strogo botanički gledano, paprika je voće, plod
nastaje od oplođenog cveta, višegodišnja
biljka,"¦ ali s obzirom na to da kao ni krastavac,
paradajz, tikvice,"¦ nema puno šećera, nije
previše kisela i uglavnom se tretira kao
jednogodišnja biljka "“ smatra se povrćem.o:p>
Ljutina paprike dolazi od 4 vrste kapsicina,
alkaloida kog najviše ima u "žilicama"
paprike. Različiti odnosi ova 4 alkaloida stvaraju
različite stepene ljutine i ukuse kod različitih
sorti paprike. Protiv ljutine se ne konzumira voda,
već mleko! Ljutina paprike može izazvati jake
opekotine, zato se sve što je ljuće od habanera
bere u rukavicama.
Skovilova skala
1912. Vilbur Skovil,
farmaceut koji je radio za firmu koja je sada
ogranak velikog Pfizera je osmislio jednostavan i
pre svega, jeftin test ljutine neke paprike. On se
zasniva na tome koliko je delova zašećerene vode
potrebno dodati da bi se potpuno neutralisao osećaj
ljutine neke paprike. Međutim, nije bio potpuno
precizan, jer je ljuto/ne ljuto određivala osoba
koja je pre ili kasnije ili otupavela od ljutine ili
proplakala.
Danas se izvodi mnogo skuplji
ali i mnogo tačniji test. Paprika se melje, iz nje
se ekstrahuje kapsicin i odredjuje njegova
koncentracija. Iako se meri u zvaničnim ASTA
jedinicama, iz poštovanja i iz navike, ove jedinice
se konvertuju u Scoville.
Međutim, neki rezultati
ponekad budu prezentovani u ASTA jedinicama, bez
konverzije, pa ostanu pogrešno protumačeni. Zbog
toga dolazi do različitih vrednosti za istu papriku
merenu na različitim mestima.
BBhut Jolokia je dugo bila
najljuća paprika na svetu (1000000-1600000
Scovvilla) zatimod 12.03.2012. paprika
Trinidad Moruga Scorpion sa ljutinom od preko 2
miliona Scovilla, da bi trenutno najljuća bila
Carolina reaper sa 2 200 000 Scovilla!