Ponudite prosečnom balkancu pečenje od
Timbuktanskog prugastog muflonai on će navaliti na
porciju, ako treba i bez escajga.
Ali, ponudite mu da proba krastavac, tikvicu,
bundevu, papriku, paradajz, lubenicu,...
"neobičnog" oblika ili boje, i odmah postaje
sumnjičav, "stručno" i krajnje uvereno stavlja
etiketu No-No na tu ponudu i odlazi. Srećom, ima i
onih koji su spremni da probaju, pamakar im se i ne
dopalo, jer, jedno je kada "globalno selo"
doživljavate kroz monitor i bezukusnu i bezmirisnu
fotogrfiju, a potpuno drugačije iskustvo donosi kad
to isto imate u svojoj bašti, opipatte, gledate
kako raste, okusite,...
Danas po našim baštama može da se naÄ‘e zaista
veliki broj raznoraznih "čudnih" biljaka, doskoro
nepoznatih i meni je iskreno vrlo drago zbog toga.
Å to šarenije, što raznovrsnije, što veći
izbor... Pa bar da možemo sami da odlučimo šta je
to dobro za nas a šta nije.
Ovde ću opisati neke od "egzota" koje poslednjih
godina prolaze kroz moju baštu :) Ako neki
paradajzi, neke paprike pa i neki krastavci nisu
bili dovoljno čudni, onda će neki primerci sa ove
stranice pokupiti par WOW! komentara.