Postoje jasni arheološki i
istorijski dokazi da su Acteci i Maje uzgajali paradajz jos u V veku pre
Hrista (a možda i ranije). Mnoga južnoamerička plemena su davala
paradajzu svojstva afrodizijaka, pa se to verovatnje prenelo vremenom i
u Evropu,
gde su ga francuzi nazvali
pomme d'amore (jabuka ljubavi)
što je
takodje diskutabilno, jer po nekim autorima, ovo ima je nastalo kao
posledica pogresno portumačenog španskog naziva
"pome
dei Mouro" (Mavarska jabuka) .
Afrodizijak ili ne, sami Acteci su ga zvali
xitomatl
, što u prevodu znači “debeljuškasta
stvar sa pupkom”. Kasnije, potomci Acteka su malo modifikovali ime i
prozvali ga tomatl, što u
prevodu znači “nabubreli plod”.
Danas se smatra da je paradajz nastao na Andima, verovatno na podrucju
današnjeg Perua, od niske, grmovite biljke pomoćnice sa sitnim zelenim
plodovima. Vremenom, plodovi ove biljke su postali žute boje i najviše
ličili na neke današnje sorte cherry paradajza. Ono sto podržava ovu
teoriju je da se i danas na obroncima Anda mogu naći neke divlje
varijante paradajza. To međutim može i da zavara, jer su u pitanju
prilično izolovana područja, retko nastanjena i sa vrlo malo mogućnosti
za slobodno oprašivanje biljaka, pa su i zbog toga, divlji prarođaci
paradajza ostali nepromenjeni. Bilo kako bilo, paradajz je verovatno
nastao južno od ekvatora a onda se malo po malo širio na sever, do
Meksika, gde je sačekao konkvistadore.
Ostaje takođe nejasno,
odakle španskim osvajačima ideja da ova biljka ima afrodizijačke osobine,
kakvom su je predstavljali po prenošenju u Evropu. Možda da bi je
evropljani bolje prihvatili? Ili
se nekom sa španskih galija posrećilo dok je jeo zrele plodove, pa je
njegova priča dobila epske razmere? Ako ovo oko afrodizijaka nekome i ne
bude čudno, svakome će biti čudan podatak da je kod Meksika, paradajz
naglo skrenuo desno (mnogo pre Albukerkija) i otišao pravo u Evropu, i
dalje u Aziju. U Severnu Ameriku je došao iz Evrope, doneli su ga
doseljenici, što otvara još jedno veliko pitanje – ako su ga već doneli
iz Evrope gde je već uveliko korišćen, kako to da je skoro 2 veka bio u
potpunoj “nemilosti” amerikanaca, potomaka tih istih doseljenika,
koji ga uopšte nisu koristili u ishrani (sve
do 1820 godine)?
Iako je prvi, evropski tekst o paradajzu napisao italijan Pietro Andrea
Mathiola, 1544. godine i u tom tekstu nazvao paradajz
mala aurea – zlatna jabuka,
italijani su jedan od prvih naroda koji je počeo da paradajz intenzivno
koristi u ishrani, prvo kao sos, a onda i cele komade plodova kao zamenu
za meso na tada sirotinjskom jelu - pici.
Više o događajima, ljudima i mestima iz istorije paradajza, potražite u
knjizi
"Paradajz u boji" a delove možete pogledati i na
YouTube video kanalu Mare Pannonium Garden.
|